Se esiteltiin vuonna 2001, ja nykyään se löytyy edelleen iPhonesta, iPadista, Macista ja jopa muiden merkkien matkapuhelimista.
Se nähtiin ensimmäisen kerran Applen tuotteissa vuonna 2001 iPodissa. Muutama vuosi myöhemmin, vuonna 2009, esiteltiin 15 tuuman MacBook Pro . Yrityksen ja sen toimittajien lisäksi kukaan muu maailmassa ei omistanut ruuvimeisseliä, jolla sen olisi voinut avata . Siksi asiantuntijat joutuivat turvautumaan käänteiseen suunnitteluun.
Pentalobe-ruuvit , jotka tunnetaan myös nimellä Pentalobe-ruuvit , ovat olennainen osa valmistusprosessia ja estävät puolestaan kolmansien osapuolten avaamisen helposti. Se on yksi pilareista, joihin yrityksen korjauspolitiikka perustuu.
Ruuvi, joka on paljon enemmän kuin pelkkä ruuvi
23. lokakuuta 2001 jäi historiaan päivänä, jolloin Steve Jobs esitteli maailmalle ensimmäisen iPodin. Hän otti sen taskustaan verratakseen sitä siihen, että hän voi aina kantaa mukanaan 1000 kappaletta, ja loppu on historiaa. Lopulta tämä johti musiikkiteollisuuden vallankumoukseen, joka vauhditti suoratoistopalvelujen kehitystä ja ohitti fyysisen formaatin.
Oli kuitenkin jotain, mitä kukaan ei huomannut esittelyssä. Se oli iPodin sisällä ja koostui lähes tusinasta viisikulmaisesta ruuvista. Niitä käytettiin suojaruuvina 1,8 tuuman kiintolevyn kiinnittämiseen, joka oli Applen soittimessa ja jonka valmisti Toshiba.
Näiden ruuvien tarkka alkuperä on edelleen tuntematon, koska niitä ei ole koskaan patentoitu tai rekisteröity Apple, Toshiba tai mikään muu valmistaja. Vaikka juuri japanilaisen valmistajan MK5002MAL kiintolevy oli ensimmäinen rekisteröity tuote, jossa oli viisilehtiset ruuvit. Ja Apple otti ne käyttöön lähes välittömästi .
Näiden ruuvien erityispiirre on niiden tähtimäinen muoto, jossa on viisi terälehteä (muissa ruuveissa, kuten Torx -ruuveissa, on kuusi terälehteä). Muoto ei kuitenkaan ole ainoa erottuva piirre, vaan myös tarve käyttää erityisiä ruuvimeisseleitä, joita ei tuolloin ollut yleisesti saatavilla.
Viime vuosien aikana Apple on ottanut nämä ruuvit käyttöön yhä useammissa laitteissa, kuten iPhone ja Mac , ja tehnyt ne näkyviksi ulkokuoressa. Ensimmäinen laite, jossa ne käytettiin, oli vuoden 2009 MacBook Pro. Kuten odotettiin, tarkoituksena oli estää kolmansia osapuolia avaamasta laitteita niiden osien muokkaamista tai korjaamista varten ilman yrityksen suoraa lupaa.
Jotkut kiinalaiset valmistajat ovat myös ottaneet ne käyttöön, kuten Huawei, joka aloitti viisilehtisillä kameroilla Huawei P9 -mallissa. Tai kiinalainen Meizu, joka on ottanut ne käyttöön monissa älypuhelimissaan.
Apple käyttää edelleen viisilehtisiä ruuveja, mutta viimeisten 15 vuoden aikana ne ovat menettäneet merkityksensä. Juuri iPhone 4:n ilmestyessä vuonna 2010 monet valmistajat alkoivat kehittää ruuvimeisseleitä, jotka pystyivät käsittelemään näitä ruuveja, ja tekivät ne saataville suurelle yleisölle.
Itse asiassa yleisesti saatavilla olevat ruuvimeisselit ovat nykyään välttämättömyys monissa maissa, esimerkiksi Euroopassa, jossa lainsäädäntö suojaa oikeuden korjata .
Jotkut ruuvit, jotka määrittävät Applen geopoliittisen aseman
Yhdysvaltojen tullisodan vuoksi Apple joutui etsimään vaihtoehtoja Kiinan tuotannolle , ja kaikki merkit viittaavat tuotannon kasvuun Intiassa . Trump haluaa, että tuotanto tapahtuu Yhdysvaltojen alueella , mutta Apple on jo toistuvasti maininnut lukuisia syitä, miksi se ei ole sille kannattavaa taloudellisesti eikä logistisesti.
iPhone kootaan osista, jotka tulevat yli 40 maasta, ja logistiikan kannalta olisi vaikeaa toimittaa ne Yhdysvaltoihin, mutta lisäksi on vielä ruuvit. Kyllä, taas ruuvit, olipa kyseessä viisilehtiset tai muut tyypit.
Se koostuu osista, jotka ovat peräisin yli 40 maasta. Ajatelkaa, että Apple, joka on niin suuri yritys ja valmistaa yli 200 miljoonaa iPhonea vuodessa, on automatisoinut kaikki tuotantoprosessinsa. Eikä siinä kaikki, jokaisessa yksikössä on noin 74 ruuvia. Mutta ei, ne ruuvataan käsin Foxconnin, Pegatronin ja muiden Applen tuotantokumppaneiden työntekijät.
Mielenkiintoista tässä tapauksessa on se, että kuten Financial Times selvitti, Applen kumppaneille on edullisempaa palkata henkilöstöä kuin etsiä automatisoituja ratkaisuja, kuten robotteja. Ja tämä on, paradoksaalisesti, yksi tärkeimmistä syistä, miksi Apple ei harkitse iPhonen tuotantoa Aasian maiden ulkopuolella.
On vaikea löytää työntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään tällaista manuaalista, rutiininomaista ja, miksi ei, tylsää työtä. Vaikka tämä on tietysti vain yksi monista tuotantovaihtoehdoista maissa kuten Kiina tai Intia, ruuvit ovat ratkaisevassa roolissa Applen tuotantostrategioissa.