Tutkijat ehdottavat 400 tonnin betonipallojen upottamista merenpohjaan: miksi?

merenpohjaan

Ensi silmäyksellä tämä idea saattaa vaikuttaa ympäristöä saastuttavalta, mutta todellisuudessa on päinvastoin. Saksassa tutkijat ovat kehittäneet hankkeen, jossa merenpohjaan sijoitetaan 400 tonnin painoisia betonipalloja energian tuottamista ja varastointia varten.

Aloitetta on kehitetty vuodesta 2012 lähtien Fraunhoferin sähköinsinöörien instituutissa ja Ploggerin instituutissa, ja sitä rahoittavat Saksan hallitus ja yksityiset organisaatiot. Sen nimi on StEnSea . Sen pääasiallinen tavoite on mullistaa pitkäaikainen energian varastointi vesivoiman avulla.

Miten tämä innovatiivinen projekti toimii?

Tutkijat ehdottavat 400 tonnin betonipallojen upottamista merenpohjaan: miksi?

Yksinkertaisesti sanottuna aloitteessa kiinnitetään 800 metrin syvyyteen mereen betonipalloja, jotka on tasattu ja kytketty toisiinsa sähköisesti. Kukin pallo on yhdeksän metriä leveä, ja vaikka ne ovat onttoja, niiden sisällä on moottoroitu venttiili, joka on välttämätön prosessin kannalta.

Kuten projektin tekijät selittävät, kun sähkön kysyntä on alhainen – luonnollisen päivänvalon aikana – ”pallot tyhjennetään merivedestä uppopumppujen avulla, jotka on tarkoitettu potentiaalisen energian varastointiin”.

Tutkijat ehdottavat 400 tonnin betonipallojen upottamista merenpohjaan: miksi?

Mutta kun sähkön kysyntä on korkea – yöllä tai jopa massiivisten sähkökatkosten aikana – vesi virtaa takaisin palloihin, jolloin venttiilit muuttuvat sähköä tuottaviksi turbiineiksi . Tällä tavoin vesivarastointimalli toistuu vedenalaisessa ympäristössä, jossa meren paine käytetään energian varastointiin ja vapauttamiseen.

Yllä on esitetty pallot sähköenergian kysynnän ollessa alhainen ja korkea. Alla on esimerkki niiden toteutuksesta (IEE).

Kysynnän ollessa korkealla venttiili aktivoi moottorin ja kerää veden energian. Paineen alaisena se kulkee putkistossa pallon sisään, jolloin pumppu toimii sähköenergiaa tuottavana turbiinina.

Mihin betonipallot voidaan upottaa?

Tutkijat ehdottavat 400 tonnin betonipallojen upottamista merenpohjaan: miksi?

Niiden suuri etu on, että ne varastoivat uusiutuvaa ja puhdasta energiaa , eivät tuota myrkyllisiä jätteitä tai saastuttavia päästöjä ja voivat varustaa tuhansia koteja niiden varastointikapasiteetin ansiosta (noin 820 000 gigawattia tunnissa). Lisäksi betonipallojen käyttöikä on noin 60 vuotta.

Ikään kuin tämä ei olisi tarpeeksi, malli voidaan toistaa paitsi merellä myös syvissä luonnollisissa tai keinotekoisissa järvissä ; ja sitä voidaan täydentää muilla sähköntuotantojärjestelmillä, kuten tuulivoimaloilla.

Ploeger mainitsee mahdollisina sijoituspaikkoina ”Norjan, Portugalin, Brasilian, Japanin ja Yhdysvaltojen rannikot”. Viimeksi mainitussa maassa pallot tullaan upottamaan vuoteen 2026 mennessä Long Beachin vesille, lähellä Los Angelesia.

ISLI